GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI
Aktif Dal : Gıda Teknolojisi Dalı
Alandaki Öğrenci Sayısı : 8
Alandaki Öğretmen Sayısı : 1
Laboratuvar Sayısı : 1
Gıda teknolojisi tüketilebilir, faydalı ve kaliteli ürünleri tüketiciye sunmak için gerekli analizleri yapma, yapılan bu analizlerin sonuçlarını değerlendirme, oluşacak aksaklıklara çözüm üretebilme, gıdaları fiziksel, duyusal ve mikrobiyolojik açıdan değerlendirme faaliyetlerini kapsamaktadır.
Gıda Teknolojisi Bölümünün görevleri:
Gıda Teknolojisi Alanı;
Gıda analizleri için gerekli temel fiziksel-kimyasal işlemler,
Ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrol analizleri,
Üretim süreci kontrolleri, gıda ambalajları, etiketleri ve kontrolleri,
Süt ve süt ürünleri,
Taze meyve sebzeler ve ürünleri,
Et ve et ürünleri,
Hububat ve hububat ürünleri,
Bitkisel yağ,
İçecekler,
Çay,
Özel gıdalar işleme ile ilgili bilgi, becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP’nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP’nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.
2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans programlarından mezun olanlar farklı ölçekte gıda üretimi yapan kamu veya özel sektör firmaların üretim süreçlerinde ve kalite kontrol laboratuvarlarında Teknisyen veya mühendis olarak çalışabilirler.
BELGELENDİRME
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir.
Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle, alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir
ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI
Beslenme, geçmişten günümüze insanoğlunun temel ihtiyaçlarından biridir. Bu ihtiyacın karşılanması için gıda sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları ile sürekli bir etkileşim içindedir.
Gıda sektörü Türk ekonomisinin gelişmesinde nüfus, istihdam, beslenme, ham madde ve ihracata katkıları nedeni ile önemli bir rol oynamaktadır. Gelecekte bu rolün daha da artacağı bir gerçektir.
Gıda Teknolojisi alanı altında yer alan eğitim ve öğretim programı ile sektörün ihtiyaçlarına ve gıda mevzuatlarına uygun üretim yapabilen, gıda kalite kontrol analizlerini yaparak sonuçlarını gıda mevzuatlarına göre yorumlayabilen, analiz sonuçlarının gıda üretim prosesleri üzerindeki önemini kavrayabilen, kişisel gelişiminin yanı sıra mesleki anlamda kendini geliştirebilen bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek bu gelişmeleri mesleğine uygulayabilen nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Gıda Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda Gıda Teknolojisi dalı yer almaktadır.
Bu doğrultuda Gıda Teknolojisi alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Bu programı tamamlayan öğrenciye;
• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak;
• Kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde mikrobiyolojik yöntemlere uygun bir şekilde mikroorganizmaları inceleme, gıdalarda mikroorganizma gelişimini ve gıda zehirlenmelerini önlemek için gereken işlemleri yapma,
• Mevzuata ve kimya laboratuvarı kurallarına uygun şekilde laboratuvarda araç gereçleri kullanma, örneği analize hazırlama, analizler için gerekli temel fiziksel ve kimyasal işlemleri ve analiz sonrası işlemleri yapma,
• Kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde, gıda hijyeni, kişisel hijyen, su, hava ve işletme hijyeni, araç, gereç ve ekipmanın temizlik ve dezenfeksiyonu, atıkların uzaklaştırılması, haşerelerle mücadele ile ilgili işlemleri yönetmelik ve standartlara göre yapma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinlikler kazandırılır
• Aseptik tekniğe uygun mikrobiyoloji laboratuvarında kişisel hazırlıklar ile malzeme ve araç hazırlıklarını yapma, besiyeri hazırlama, alınan numuneyi analize hazırlama, kültür elde etme, mikroskobik inceleme yapma, işletme ortamından hijyen ve sanitasyon kontrolünü yapma,
• Bilimsel yöntemlere göre gıda bileşenlerini, özelliklerini ve işleme sırasındaki gıda bileşenlerindeki değişimler,
• Uluslararası ölçü sistemlerine uygun kütle, hacim, yoğunluk/kıvam ölçümü yapma ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceleme,
• Gıdaların muhafazasında uygulanan yöntemler ve gıda ambalajlama teknikleri,
• Çalışma kurallarına ve analiz metoduna göre çözelti hazırlama, ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda temel kalite kontrol analizlerini yapma ve analiz sonuçlarını TGK Yönetmeliği ve ilgili standartlarla karşılaştırma,
• Üretim tekniği, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği tebliğlerine ve ilgili TS Standartları’na göre gıda üretim akış şemalarının çizimi, üretim süreçlerinin açıklanması ve ürünlerin üretimi,
• Gıda üretim hattında kullanılan alet, ekipman ve makineleri tanıma ve kullanma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
PROGRAMIN SÜRESİ
Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans ve Lisans Programları
YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI
Gıda Teknolojisi | Öğretim Programları | Öğretim süresi |
ÖNLİSANS | Arıcılık | 2 |
Aşçılık | 2 | |
Bağcılık | 2 | |
Bahçe Tarımı | 2 | |
Bitki Koruma | 2 | |
Biyokimya | 2 | |
Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi | 2 | |
Çim Alan Testi ve Yönetimi | 2 | |
Endüstriyel Bitkiler Yetiştiriciliği | 2 | |
Endüstriyel Tavukçuluk | 2 | |
Fındık Eksperliği | 2 | |
Fidan Yetiştiriciliği | 2 | |
Kesme Çiçek Yetiştiriciliği | 2 | |
Mantarcılık | 2 | |
Organik Tarım | 2 | |
Ormancılık ve Orman Ürünleri | 2 | |
Pazarlama | 2 | |
Peyzaj ve Süs Bitkileri | 2 | |
Seracılık | 2 | |
Sulama Teknolojisi | 2 | |
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği | 2 | |
Süt ve Besi Hayvancılığı | 2 | |
Şarap Üretim Teknolojisi | 2 | |
Tarım | 2 | |
Tarım Makineleri | 2 | |
Tarımsal İşletmecilik | 2 | |
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi | 2 | |
Tarla Bitkileri | 2 | |
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler | 2 | |
Tohumculuk | 2 |
Gıda Teknolojisi | Öğretim Programları | Öğretim süresi |
LİSANS | Beslenme ve Diyetetik | 4 |
Gıda Teknolojisi | 4 | |
Yiyecek İçecek İşletmeciliği | 4 | |
Organik Tarım İşletmeciliği | 4 | |
Gastronomi | 4 | |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları | 4 | |
Konaklama İşletmeciliği | 4 | |
Konaklama ve Turizm İşletmeciliği | 4 | |
Seyahat İşletmeciliği | 4 | |
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği | 4 | |
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik | 4 | |
Turizm Rehberliği | 4 | |
Turizm ve Otel İşletmeciliği | 4 | |
Turizm ve Otelcilik | 4 |