YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Alanın Tanımı
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Alanın Amacı
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Alanın Mevcut Durumu ve Geleceği
Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, fırın, kantin pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.
İş Bulma İmkanları
Yiyecek ve içecek hizmetleri alanından mezun olanlar, konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, Pastanelerde, Özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, fabrika, ordu vb.) mutfaklarında, Yemek fabrikalarında, Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler.
Ayrıca, mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile yiyecek ve içecek hizmeti veren iş yerlerinde görev alabilirler. Fuar/kongre Host/ Hostesleri, otobüs/tren, havayollarında ilgili departmanlarında iş bulma imkanına sahiptir.
Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır.
Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;
•Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,
•Tat ve koku alma duyumları gelişmiş
•Temiz, titiz, dikkatli çalışan,
•Sorumluluk sahibi,
•Hızlı hareket edebilen,
•Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
•İş güvenliğine dikkat eden,
•Araştırmacı ve yaratıcı,
•İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,
•Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan kişiler olmalıdır.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında
*Aşçılık
*Servis
*Pasta ve Tatlı
*Host ve Hosteslik bölümleri bulunmaktadır.
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında çalışacak kişi yapılması gereken yiyecekleri, içecekleri belli bir plan dahilinde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak servise hazırlar ve sunarlar.
Pastacılık ve Mutfak elemanı olmak isteyenler yiyecek konularına meraklı, ellerini ustalıkla kullanabilen, tat ve koku duyusu gelişmiş kişiler olmalıdır. Meslek elemanları hazırladıkları yiyecek ve içeceklere estetik duyum katabilmesi önemlidir.
Özellikle servis, host ve hosteslik alanında çalışacaklarda etkili, güzel konuşan, kolay iletişim kurabilen, protokol kurallarını iyi bilen titiz, disiplinli ve sorumluluk sahibi kişiler başarıyı elde ederler.
Lise eğitimini tamamlayanlar MYO larının 2 yıllık ön lisans programlarına giriş hakkına sahiptir. ön lisans programlarını bitirdikten sonra ayrıca dikey geçiş sınavlarında başarılı olanlar alanıyla ilgili 4 yıllık bölümlere, ÖSS sınavında yeterli puan alanlar doğrudan 4 yıllık fakültelerin ilgili bölümlerini tercih edebilirler.
4 YILLIK OKULLAR
BÖLÜM ADI PUAN TÜRÜ
Gastronomi ve Mutfak sanatları YGS 4 TS1
Gastronomi (Gökçeada) YGS 4
Konaklama İşletmeciliği YGS 6
Seyahat İşletmeciliği YGS 6
Seyahat İşletmeciği ve Turizm Rehberliği (Çkale) YGS 5
Yiyecek İçecek İşletmeciliği YGS 6
Turizm Rehberliği DİL 1
Konaklama ve Turizm İşletmeciliği YGS 6
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O YGS 6
Turizm İşletmeciliği (Çanakkakle Merkez) YGS 6 TM-1
Rekreasyon Yönetimi TS-2
BÖLÜM ADI PUAN TÜRÜ
Konaklama ve Turizm İşletmeciliği (YO) YGS-6
Turizm İşletmeciliği (YO) YGS-6
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (YO) YGS-6
Turizm ve Otelcilik (YO) YGS-6
Gastronomi ve mutfak Sanatları (M.T.K.O.)TS-1
Seyahat İşletmeciği ve turizm Reh. (M.T.K.O.)TS-2
Turizm İşletmeciliği (M.T.K.O.)TS-1
Turizm Rehberliği Sanatları (M.T.K.O.)DİL-1
Rekreasyon Yönetimi (M.T.K.O.)TS-2
2 YILLIK OKULLAR
Aşçılık
Gıda Teknolojisi (Biga-Bayramiç)
İkram Hizmetleri
Kültürel Miras ve Turizm
Otobüs Kaptanlığı
Turist Rehberliği
Turizm Animasyonu
Turizm Rehberliği
Turizm ve Otel İşletmeciliği (Gökçeada-Ayvacık-Gelibolu)
Turizm ve Seyahat Hizmetleri(Ezine)
* LİSEDEN MEZUN ÖĞRENCİLERİMİZE İŞYERİ AÇMA BELGESİ VERİLMEKTEDİR. ÖĞRENCİLER KENDİ İŞYERLERİNİ AÇIP ÇALIŞTIRABİLİRLER.