T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANAKKALE / MERKEZ - Çanakkale Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri

YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

10-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-2023

Alanın Tanımı

Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Amacı

Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Alanın Mevcut Durumu ve Geleceği

Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, fırın, kantin pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

İş Bulma İmkanları

Yiyecek ve içecek hizmetleri alanından mezun olanlar, konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, Pastanelerde, Özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, fabrika, ordu vb.) mutfaklarında, Yemek fabrikalarında, Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler.

Ayrıca, mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile yiyecek ve içecek hizmeti veren iş yerlerinde görev alabilirler. Fuar/kongre Host/ Hostesleri, otobüs/tren, havayollarında ilgili departmanlarında iş bulma imkanına sahiptir.

Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır.                                          

Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;

•Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,

•Tat ve koku alma duyumları gelişmiş

•Temiz, titiz, dikkatli çalışan,

•Sorumluluk sahibi,

•Hızlı hareket edebilen,

•Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,

•İş güvenliğine dikkat eden,

•Araştırmacı ve yaratıcı,

•İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,

•Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan kişiler olmalıdır.

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında

*Aşçılık   

*Servis    

*Pasta ve Tatlı  

*Host ve Hosteslik  bölümleri bulunmaktadır.

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında çalışacak kişi yapılması gereken yiyecekleri, içecekleri belli bir plan dahilinde hijyen ve sanitasyon kurallarına  uygun olarak servise hazırlar ve sunarlar.

Pastacılık ve Mutfak elemanı olmak isteyenler yiyecek konularına meraklı, ellerini ustalıkla kullanabilen, tat ve koku duyusu gelişmiş kişiler olmalıdır. Meslek elemanları hazırladıkları  yiyecek ve içeceklere estetik duyum katabilmesi önemlidir.

Özellikle servis, host ve hosteslik alanında çalışacaklarda etkili, güzel konuşan, kolay iletişim kurabilen, protokol kurallarını iyi bilen titiz, disiplinli ve sorumluluk sahibi kişiler başarıyı elde ederler.

Lise eğitimini tamamlayanlar MYO larının 2 yıllık ön lisans programlarına  giriş hakkına sahiptir. ön lisans programlarını  bitirdikten sonra ayrıca dikey geçiş sınavlarında başarılı olanlar alanıyla ilgili 4 yıllık bölümlere, ÖSS sınavında yeterli puan alanlar doğrudan  4 yıllık fakültelerin ilgili bölümlerini tercih edebilirler.

 

4 YILLIK OKULLAR

BÖLÜM ADI                                                              PUAN  TÜRÜ

Gastronomi ve Mutfak sanatları                                 YGS 4     TS1

Gastronomi  (Gökçeada)                                             YGS 4

Konaklama İşletmeciliği                                              YGS 6

Seyahat İşletmeciliği                                                    YGS 6

Seyahat İşletmeciği ve Turizm Rehberliği  (Çkale)      YGS 5

Yiyecek İçecek İşletmeciliği                                         YGS 6

Turizm Rehberliği                                                                       DİL 1

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği                              YGS 6

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O                           YGS 6

Turizm İşletmeciliği  (Çanakkakle Merkez)                YGS 6    TM-1

Rekreasyon Yönetimi                                                           TS-2

BÖLÜM ADI                                                    PUAN TÜRÜ                                                                                                                                                                                         

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği (YO)              YGS-6               

Turizm İşletmeciliği (YO)                                   YGS-6                                                                                                                                      

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (YO)                   YGS-6                                                                                                                                                                                                     

Turizm ve Otelcilik (YO)                                    YGS-6

Gastronomi ve mutfak Sanatları                 (M.T.K.O.)TS-1

Seyahat İşletmeciği ve turizm Reh.             (M.T.K.O.)TS-2

Turizm İşletmeciliği                                   (M.T.K.O.)TS-1

Turizm Rehberliği Sanatları                        (M.T.K.O.)DİL-1

Rekreasyon Yönetimi                                 (M.T.K.O.)TS-2

 

2 YILLIK OKULLAR

Aşçılık

Gıda Teknolojisi (Biga-Bayramiç)

İkram Hizmetleri                                                                                                                                                       

Kültürel Miras ve Turizm                                                                                                                                          

Otobüs Kaptanlığı                                                                                                                                                                     

Turist Rehberliği                                                                                                                                                                

Turizm Animasyonu                                                                                                                                                                       

Turizm Rehberliği                                                                                                                                                                      

Turizm ve Otel İşletmeciliği (Gökçeada-Ayvacık-Gelibolu)                                                                                                                                                  

Turizm ve Seyahat Hizmetleri(Ezine)

 

* LİSEDEN MEZUN ÖĞRENCİLERİMİZE İŞYERİ AÇMA BELGESİ VERİLMEKTEDİR. ÖĞRENCİLER KENDİ İŞYERLERİNİ AÇIP ÇALIŞTIRABİLİRLER.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.04.2023 - Güncelleme: 12.04.2023 11:04 - Görüntülenme: 1089
  Beğen | 1  kişi beğendi